martes, 25 de septiembre de 2018

En defensa de l'Atenció Primària

Campanya contra el desmantellament sistemàtic de l’Atenció Primària, porta d’entrada al sistema sanitari públic.

La reforma de l’Atenció Primària a finals dels anys 80 va suposar un gran salt cap al davant. Es va passar dels ambulatoris on els metges treballaven 2,5 h, les infermeres feien de secretària dels metges i la major part de l’atenció es basava en “passar receptes”, a tenir equips formats per diversos professionals amb dedicació completa. Es van establir les funcions en el camp de la promoció de la salut i la prevencióde malalties. La implantació progressiva dels equips d’Atenció Primària, ha sigut sense dubtes la mesuraamb més impacte en la millora de la salut de la població.

Malgrat tot, el finançament ha estat sempre per sota de les necessitats per poder desenvolupar les seves capacitats, però des del 2010 l’asfíxia econòmica ha sigut brutal amb un resultat nefast: disminució de personal (unes 3000 persones a Catalunya de totes les categories), tancaments de centres d’Atenció Primària, consultoris i centres d’atenció continuada. La precarietat laboral ha obligat a moltsprofessionals a buscar fora de Catalunya el seu futur, així que actualment patim una gran manca de metges i metgesses, infermeres, pediatres, radiòlegs, etc.

Aquesta degradació té un impacte directe sobre nosaltres, la població, perquè els dies d’espera per visita s’allarguen, se’ns es dedica menys temps, ens escolten menys, no hi ha temps per valorar les necessitats i per tant, la qualitat disminueix. Les conseqüències directes són l’augment de proves innecessàries, es recepten més fàrmacs, es deriven més a especialistes i hospitals que en molts casos no ajuden a la millora de la salut dels pacients i s’utilitzen més els serveis d’urgències.

Els responsables polítics i gestors tenen moltes ganes de reduir l’Atenció Primària a la mínima expressió i si la població i els professionals no prenem un paper actiu en la seva defensa, acabarà sent una caricatura dels que hauria de ser. Si cau l’Atenció Primària, aviat caurà tot el sistema Nacional de Salut i
nosaltres ens convertirem en carn de mercat per les mútues i entitats privades.

Les entitats que formen part de la campanya (Marea Blanca, FoCAP, Rebel.lioPrimària) estan preparant mobilitzacions, raó per la qual la Coordinadora d’Entitats SAP Muntanya hem decidit fer-la nostra.

L’objectiu és informar i mobilitzar als veïns i veïnes dels nostres barris, veritables propietaris del sistema sanitari públic.

VEÏNS I VEÏNES DEFENSAR ELS NOSTRES CENTRES DE SALUT, ÉS DEFENSAR UN DRET ESSENCIAL

Per més informació contacteu: sapmuntanyan@gmail.com
Amb la teva Associació de Veïns i Veïnes

No hay comentarios:

Publicar un comentario